Acest anotimp este momentul perfect pentru a compensa deficitul de vitamine şi a vă detoxifia organismul.
Natura a fost atât de deşteaptă încât ne-a lăsat la dispoziţie înainte de iarnă o varietate de legume şi fructe, care ne pot ajuta să compensăm lipsa anumitor vitamine din corp. „Acum este perioada perfectă pentru o cură de legume şi fructe proaspete. Puteţi consuma varză, spanac, conopidă, gutui, mere, pere, toate produse pe plan local", sugerează Călin Ciubotaru, medic de familie la un cabinet din Bucureşti. Nu în ultimul rând, în această perioadă se pot conserva pentru iarnă fructe, legume, se pot face compoturi şi dulceţuri. „Toamna, la fel ca şi primăvara, este un anotimp de tranziţie, stresant pentru organism, deoarece îl obligă să facă eforturi de adaptare. Este şi o perioadă în care se activează bolile digestive, precum ulcerul, de aceea este bine să continuaţi regimul de detoxifiere, pe care probabil l-aţi început în timpul verii", sugerează specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Sfeclă roşie, morcov, ţelină
Cele mai potrivite pentru această perioadă sunt legumele care cresc în pământ. „Acestea sunt în acord cu bioritmul nostru. Vă recomand sfecla roşie, morcovul, ţelina. Toate acestea au săruri, vitamine, minerale. Dacă nu le fierbeţi prea tare, vă asigură mai toată zestrea de micro şi macronutrienţi", spune Mencinicopschi. Nu în ultimul rând, specialistul vă recomandă ciupercile, adăugate fie la salate, fie preparate la cuptor. „Nu vă sfătuiesc să le faceţi pane", adaugă el. Deficitul de vitamine apare mai ales la persoanele stresate, cu o alimentaţie dezechilibrată şi vicii precum fumatul. Femeile care iau anticoncepţionale asimilează, de asemenea, mai greu o serie de vitamine. „În special pentru cei vulnerabili ar fi momentul să profite de abundenţa fructelor, legumelor şi salatelor proaspete. Un