Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie reluarea discuţiilor de pace dintre Israel şi palestinieni, dar nu-şi ascunde nemulţumirea că nu este implicată, alături de americani, în acest proces. Uniunea Europeană a salutat de fiecare dată deblocarea dosarului israelo-palestinian şi reluarea dialogului dintre protagoniştii conflictului.
Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie reluarea discuţiilor de pace dintre Israel şi palestinieni, dar nu-şi ascunde nemulţumirea că nu este implicată, alături de americani, în acest proces.
Uniunea Europeană a salutat de fiecare dată deblocarea dosarului israelo-palestinian şi reluarea dialogului dintre protagoniştii conflictului. Mai recent, ea a salutat reluarea dialogului direct dintre Benjamin Netaniahu şi Mahmud Abas, care s-au reunit la începutul lunii la Washington iar acum în Egipt.
În capitala Statelor Unite, în momentul relansării dialogului, a fost prezent si Tony Blair, ca emisar al Qvartetului implicat în mediere: ONU, Statele Unite, Uniunea Europeanà, Rusia. Uniunea Europeanà ar dori însà să aibă un cuvînt de spus si prin intermediul unui reprezentat direct al ei.
Şeful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, s-a exprimat în acest sens, de fapt si-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu are un cuvînt mai greu de spus în contextul acestor discuţii. Cînd vine vorba de ajutoare, europenii sunt primii solicitaţi, de altfel ei sunt principalii furnizori de sprijin financiar în regiune.
Cînd vine însă vorba de discuţii la masa rotundă, în general în jurul mesei sunt trei scaune: unul pentru Israel, altul pentru Autoritatea Palestiniană şi altul pentru Statele Unite. Franta nu-si ascunde frustrarea în aceste conditii, si a numit un emisar, în persoana lui Jean- Claude Cousseran, pe care l-a trimis recent la Ierusalim si la Damasc.
El urmează să plece luni la Ankara pentru că, în viziunea franc