Jurnaliştii publicaţiei "Le Monde" se întreabă cum un fapt divers, petrecut în regiunea Loir-et-Cher, a condus la ameninţări de sancţionare severe din partea Comisiei Europene, împotriva statului francez. Sunt numai două luni distanţă între moartea unui ţigan nomad, survenită în mijlocul lunii iulie, şi ameninţarea cu declanşarea procedurii de sancţionare (infringement) a Franţei.
Cele două luni de dispute politice aprinse, alimentate cu abilitate de actorii guvernamentali, au captat opinia publică europeană, o bună parte din vara lui 2010, scrie "Le Monde", care prezintă calendaristic evoluţia "problemei rome" de la nivelul Franţei, dar şi modul în care aceasta s-a extins la nivel comunitar.
18 iulie. Aproximativ 50 de nomazi atacă unitatea jandarmeriei din localitatea Saint-Aignan, situată în zona Loir-et-Cher, din centrul Franţei, în semn de protest împotriva morţii lui Luigi Duquenet, un ţigan în vârstă de 22 de ani, ucis de poliţişti, în noaptea de 16 spre 17 iulie. Tânărul a încercat să scape de un control al agenţilor rutieri, din cauza faptului că maşina la volanul căreia se afla era furată. Luigi Duquenet a fost ucis de un poliţist în timpul acţiunii de urmărire.
21 iulie. Odată mediatizate protestele violente din faţa jandarmeriei din Saint-Aignan, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, declară că aceste evenimente "evidenţiază problemele ridicate de comportamentul anumitor nomazi şi al romilor".
28 iulie. După o reuniune a guvernanţilor, la Palatul Elysée, pentru a discuta fenomenul criminalităţii generat de populaţia nomadă din Franţa, ministrul de interne, Brice Hortefeux, solicită demolarea a jumătate din cele 600 de tabere ilegale ale nomazilor, în termen de trei luni, şi repatrierea "aproape imediată" în România şi Bulgaria "a romilor care au comis infracţiuni sau acte care contravin ordinii publice".
5 august. Direc