O tehnică revoluţionară în domeniul fertilizării le permite femeilor să rămână însărcinate la vârste înaintate: 50 sau chiar 60 de ani. Tratamentul - injecţii cu celule stem care să refacă producţia de ovule - ar putea anunţa sfârşitul erei „ceasului biologic“.
Oamenii care îşi doresc să conceapă copii fără să aleagă tehnica fertilizării in vitro sau să apeleze la adopţie pot alege noua terapie, prin intermediul căreia este „relansată" activitatea ovarelor.Principalele beneficiare ale acestui tip de tratament sunt femeile sub 40 de ani care suferă de insuficienţă ovariană prematură, numită şi „menopauză timpurie", anunţă cotidianul „The Sun".
Tratamentul a fost dezvoltat de medicul egiptean
Osama Azmy, pionier în domeniul fertilităţii. Tehnica s-a dovedit sigură în testele efectuate pe animale şi pe şoarecii de laborator. „Procedura arată că celulele stem pot reface funcţia ovariană, iar ovarele tratate încep să producă ovule", spune profesorul Azmy.
Celulele stem sunt cărămizile de bază ale organismului uman, având capacitatea unică de a regenera ţesuturile distruse. Tratamentul reparator a fost deja aplicat în experimente restrânse - pentru refacerea inimii sau la pacienţii cu fractură de os. În curând însă, metoda va fi testată pentru prima oară pe femei, ca tratament de fertilizare.
Inovaţie discutabilă
Tratamentul este însă controversat. Unele organizaţii consideră că este lipsit de etică, din cauză că presupune utilizarea de celule stem luate de la embrioni. În cazul oamenilor, acestea ar trebui luate de la fetuşi avortaţi sau, eventual pe viitor, de la embrioni cultivaţi în laborator în acest unic scop.
Noul tratament a fost prezentat în detaliu în cadrul celui de-al 20-lea Congres Mondial de Fertilitate şi Sterilitate, desfăşurat zilele trecute la München, Germania. Una dintre dezbaterile conferinţei s-a axat pe fertil