Germania a propus ca Statele Unite sa joace un rol mai putin important in cadrul FMI si sa renunte la dreptul sau de veto cand vine vorba de decizii importante ale Fondului.
Ideea Germaniei, care va fi puternic respinsa de SUA, vine pe fondul unei dispute simbolice pe tema voturilor si a tarilor care ocupa un loc in board-ul FMI. Potrivit noii tendinte, puterile si atributiile ar urma sa fie transferate catre tarile emergente pentru ca institutiile internationale sa devina mai reprezentative, scrie Financial Times.
Propunerea ca SUA sa renunte la dreptul de veto a fost facuta dupa ce americanii au obligat tarile europene sa fie de acord cu reformarea FMI pana la 1 noiembrie.
Astfel, Olanda, Belgia sau tarile din nord ar putea sa isi piarda pozitia in favoarea unor tari din Asia. In prezent, tarile europene ocupa noua locuri din cele 24 ale comitetului executiv.
Ministrul german al Finantelor a afirmat ca Europa va fi nevoita sa accepte reducerea puterii pe care o are la FMI si a precizat ca este de acord cu cresterea, in timp, a altor tari. El a adaugat, insa, ca trebuie sa se discute si despre reducerea privilegiilor unor tari, facand referire la faptul ca votul dat de americani valoreaza 17%. Pentru luarea unei decizii e nevoie de o majoritate de 85%, ceea ce inseamna ca SUA poate bloca singura o hotarare a FMI.
Germania a propus ca Statele Unite sa joace un rol mai putin important in cadrul FMI si sa renunte la dreptul sau de veto cand vine vorba de decizii importante ale Fondului.
Ideea Germaniei, care va fi puternic respinsa de SUA, vine pe fondul unei dispute simbolice pe tema voturilor si a tarilor care ocupa un loc in board-ul FMI. Potrivit noii tendinte, puterile si atributiile ar urma sa fie transferate catre tarile emergente pentru ca institutiile internationale sa devina mai rep