Economia indoneziană va înregistra o creştere de 6% în acest an, în timp ce statele dezvoltate încă se confruntă cu efectele recesiunii. Indonezia a profitat de avansul economiilor emergente puternice precum China pentru a-şi încuraja exporturile şi a reuşit să atragă investiţii străine de miliarde de dolari.
Pentru Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, o rată a şomajului de numai 7% rămâne un obiectiv greu de atins. Indonezia reuşeşte însă să menţină această rată datorită forţei de muncă relativ ieftină, salariul minim pe economie situându-se la aproximativ 100 de dolari.
Marile companii preferă să deschidă fabrici aici sau să le mute din China, unde recenta creştere economică şi decizia băncii centrale de a lăsa liber cursul monedei naţionale, yuanul, au determinat aprecierea acesteia, făcând investitorii mai reticenţi.
„Este vorba de multe strămutări din China. Vorbim de yuan, de majorarea salariilor, de reglementarea strictă din domeniul muncii şi toate problemele cu care s-a confruntat China", a declarat Mari Pangestu, ministrul Comerţului din Indonezia, citat de Bloomberg. Giganţi internaţionali precum Adidas, Mizuno şi Posco, acesta din urmă fiind al treilea producător mondial de oţel, au ales Indonezia pentru a-şi desfăşura operaţiunile.
INVESTIŢII STRĂINE DE MILIARDE DE DOLARI
Posco va investi anul acesta şase miliarde de dolari pentru a construi o uzină în Indonezia în parteneriat cu un producător local.Doar în cel de-al doilea trimestru al acestui an, investiţiile străine directe în Indonezia au atins 3,7 miliarde de dolari, reprezentând o creştere de 51% faţă de perioada similară în 2009. Mai mult, reformele fiscale aplicate şi liberalizarea comerţului au reuşit să atragă investitorii străini deveniţi mult mai precauţi de la izbucnirea crizei.
Astfel, Indonezia a reprezentat pentru aceştia un plasament sigur, sta