Un electrician cu 5 ani experienţă poate obţine un salariu mediu de 646 euro pe lună, un şofer - 613 euro iar un medic primar - 430 euro
Românii cu studii superioare sau diverse specializări pot obţine salarii mai mici atunci când caută un loc de muncă, comparativ cu cei care nu au o pregătire înaltă, potrivit unui portal de recrutare.
Astfel în prezent un electrician sau un şofer profesionist din Capitală poate câştiga mai mult decât un economist, un inginer sau un medic.
Evident acestea sunt salarii oferite de angajatorii care au postat anunţuri pe site-urile de recrutare dar lefurile pot diferi în funcţie de pregătire şi experienţă.
"Pentru departajarea numărului mare de persoane care caută un job în acest moment de criză, deseori, salariul este criteriul ultim în decizia angajatorilor.
De aceea este indicat să ştii care este nivelul salarial din piaţă pentru postul la care aplici, să poţi negocia cât mai realist la interviu ca să nu rişti să fii respins pentru pretenţii exagerate", spun specialiştii Myjob. ro.
Economiştii, plătiţi mai prost ca şoferii
În Capitală, un electrician cu trei până la cinci ani de experienţă poate obţine un job plătit în medie cu 646 euro iar un şofer 613 euro.
În schimb, un economist care are tot până la cinci ani de experienţă câstigă mai puţin, adică 500 de euro, în medie, la fel ca un inginer din producţie sau construcţii, după cum reiese din datele obţinute cu ajutorul calulatorului de salarii de pe respectivul site.
Printre cei care reuşesc chiar şi în perioadă de criză să ducă acasă salarii mari se numără românii cu pregătire în domeniul IT, unde un începător are în Bucureşti un salariu mediu de 760 Euro. Un angajat din învăţământ are un câştig salarial mediu net de 1.133 lei, potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, valabile pentru iulie. @N_