Majoritatea cetăţenilor români cred că aderarea la UE a fost benefică pentru economia României, dar afirmă că sunt afectaţi personal de criza economică globală şi doresc ca Uniunea Europeană să aibă o influenţă mai mare pe plan mondial, potrivit studiului Transatlantic Trends 2010, realizat de GMF. Potrivit sondajului GMF, 58 la sută dintre români cred că este de dorit ca Statele Unite să exercite o puternică influenţă şi un rol de conducere pe plan mondial. Rata de po
Majoritatea cetăţenilor români cred că aderarea la UE a fost benefică pentru economia României, dar afirmă că sunt afectaţi personal de criza economică globală şi doresc ca Uniunea Europeană să aibă o influenţă mai mare pe plan mondial, potrivit studiului Transatlantic Trends 2010, realizat de GMF.
Potrivit sondajului GMF, 58 la sută dintre români cred că este de dorit ca Statele Unite să exercite o puternică influenţă şi un rol de conducere pe plan mondial.
Rata de popularitate a preşedintelui american Barack Obama este de 64 la sută în România, cu 14 procente mai scăzută decât media din statele UE unde a fost realizat studiul GMF.
În privind relaţilor cu UE, 70 la sută dintre români cred că şi Uniunea Europeană ar trebui să îşi asume un rol de conducere pe plan global. Potrivit studiului, 63 la sută dintre români cred că aderarea la UE a fost un lucru benefic pentru economia României, iar 54 la sută sunt de părere că trecerea la moneda euro ar fi în avantajul României.
Doar 15 la sută dintre români - cea mai mică proporţie la nivelul UE - cred că Bruxellesul ar trebui să aibă principala responsabilitate pentru gestionarea crizei economice.
Conform rezultatelor studiului, 57 la sută dintre români ar dori ca SUA să asume un rol de conducere în economia globală, iar 70 la sută speră că şi Uniunea Europeană va avea un asemenea rol.
Optzeci şi nouă la sută dintre