Copiii trebuie să mănânce regulat lactate, carne slabă, peşte, fructe şi cerealele integrale pentru a face faţă cu brio programului şi efortului intelectual. Consumul de dulciuri trebuie să fie moderat. Sursa: EVZ
Performanţa şcolară a unui copil e în mare măsură influenţată de regimul lui alimentar. Pe lângă faptul că se află în perioada de creştere, copilul depune efort intelectual care trebuie susţinut printr-o proporţie echilibrată a nutrienţilor: făinoase, cereale, fructe şi legume, carne de pui sau de vită, lactate, ouă, nuci, alune, seminţe.
O zi obişnuită din punct de vedere alimentar poate arăta astfel: cereale integrale cu lapte sau ouă fierte cu pâine prăjită la micul-dejun (servit în prima oră de la trezire), supă sau ciorbă şi friptură cu legume la prânz şi peşte cu orez la cină. Copilul trebuie să respecte cele trei mese principale ale zilei şi să mănânce un prânz cald, cel puţin o dată la două zile.
Mesele principale trebuie completate de gustări: iaurt, fructe, alune, nuci, batoane din cereale.
Peşte şi pâine integrală
Alimentaţia şcolarului trebuie să includă proteine de calitate, de preferat carne de pasăre (aproximativ 75 de grame pe zi), carnea fiind o sursă importantă de vitamine şi de fier.
Medicul nutriţionist Ştefan Ionuţ precizează că peştele nu trebuie să lipsească din hrana celui mic, fiind un aliment hrănitor, cu puţine calorii şi bogat în acizi graşi de tipul Omega 3 şi Omega 6, precum şi în calciu, fos for, zinc, fier şi vitamine.
Carnea de pasăre şi peştele se gătesc dietetic: fierte, sotate sau la cuptor. Pâinea albă ar trebui înlocuită cu pâine integrală, iar sosurile prea grase şi prăjelile cu grăsimi "bune" din ulei de măsline, avocado şi peşte gras. Aceste grăsimi ajută la absorbţia corectă a vitaminelor, necesare la fabricarea unor hormoni de creşte