A vrut să se facă avocat, dar de 13 ani lucrează în sistemul de protecţie a copilului din Satu Mare şi nu regretă alegerea făcută. Este o persoană optimistă, sociabilă, curajoasă şi glumeaţă. De când se ştie şi-a dorit să-şi ajute semenii şi să se afle în preajma lor.
A absolvit Colegiul de Administraţie Publică şi intenţiona să urmeze studii superioare juridice, însă a avut şansa să se angajeze la Direcţia pentru Protecţia Copilului.
Şefă de promoţie în 2010
Îi place să studieze, iar ca dovadă stă faptul că a fost şefă de promoţie anul acesta la specializarea asistenţă socială. Prin mâinile ei trec dosarele de intrare şi ieşire a copiilor din şi în sistemul de protecţie. Practic, Marinela este puntea de legătură între Direcţie şi Comisia pentru protecţia copilului. „Studiez fiecare anchetă socială şi creez un istoric al fiecărui copil care intră în sistem“, a declarat Marinela.
Când a început să lucreze în sistemul de protecţie a copilului o impresionau până la lacrimi copiii abandonaţi prin scări de blocuri sau la ghenele de gunoi. „Când citeam anchetele sociale întocmite în teren de către colegii mei şi care se refereau la copii abandonaţi mă podideau lacrimile. Visam noaptea anchetele, însă acum am învăţat să mă detaşez. Totuşi nu sunt tare nici acum când întâlnesc copii cu handicap şi parcă pe zi ce trece sunt tot mai mulţi copii bolnavi“, susţine Marinela. În opinia ei, România are nevoie de asistenţi sociali care să fie capabili să răspundă diverselor probleme pe care le întâlnesc pe teren.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Cum trebuie să arate, în viziunea ta, un asistent social?
M.C. : Îl văd ca pe un profesionist capabil să ofere sprijin corespunzător şi să ajute persoanele care au nevoie de suport social într-un anumit moment al vieţii lor sau de-a lungul vieţii, în cazul persoanelor cu handicap.
ADS: