Spun lăutarii argeşeni fără frică de controalele de la nunţi. Muzicanţii sunt convinşi că Garda Financiară nu poate dovedi ce sumă au primit aceştia la petreceri şi nici nu-i pot fi obligaţi să-şi declare veniturile
Expresia “nuntă fără lăutari” s-ar putea adeveri dacă lăutarii argeşeni vor fi obligaţi să plătească impozit pentru onorariul primit la nunţi. Muzicanţii spun că numărul petrecerilor este mult mai mic anul acesta şi profitul le-a scăzut mult. Dacă vor fi nevoiţi să mai plătească şi taxe pe ceea ce câştigă, se vor lăsa de meserie.
“Nu este normal pentru că noi cântăm pe degeaba la nunţi. Nu mai suntem plătiţi, nuntaşii nu scot bani la mese. Nouă ce să ne dea? Nu este nici un beneficiu. Nu mai merg nunţile, cântăm la o nuntă pe lună. Onorariul e acum de 10 milioane la patru inşi. La dedicaţii luăm prea puţin că nu mai are lumea în ziua de azi cum dădea înainte, nu mai curg banii. Acum câştigă doar soliţtii mari, Guţă, Salam”, spune unul dintre lăutarii veniţi în centrul Piteştiului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
“Muzica nu mai e meserie de bani”
Muzicanţi se adună în fiecare joi în centrul Piteştiului în căutare de clienţi. Prea puţine cupluri mai vin acum să-i tocmească pentru o nuntă. “Nu mai vin acum cum era o dată. Acum te iau doar cunoscuţii la nunţi. Pe vremea lui Ceauşescu luam 12.000 de lei la o nuntă. Din tată în fiu cântam. Acum nu-mi mai dau copiii la instrumente. Dar dacă noi nu scoatem, ce să facem acum? Statul ăsta al nostru e un bişniţar, parcă noi n-am fi români. E pe terminate cu nunţile deşi acum ar fi trebuit să meargă. Muzica nu mai e meserie de bani, cum era înainte”, spune alt lăutar.
Mulţi dintre ei nu se tem însă de controalele Gărzii Financiare, convinşi fiind că oamenii legii nu au cum să dovedească onorariul primit la o nuntă de un lăutar.
„Să fotografieze c