Echipa Adevărul şi Orange şi-a continuat expediţia “5 săptămâni în balon” în această dimineaţă cu o cafea tare la peste patru sute de metri altitudine. După ce ieri am testat balonul timp de 40 de minute pe lângă dealurile Şiriei, echipajul din aer şi de la sol s-a mutat lângă Pâncota.
La ora 7:10 balonul a decolat de la marginea oraşului. Deşi temperatura la sol arăta puţin peste 17 grade, odată ajunşi la 400 de metri altitudine, termometrul urcase deja la 27 de grade Celsius.
Pilotul aerostatului, Ioan Istrate, cunoscut de colegii de breaslă şi nu numai, sub porecla de “John Balon” ne-a declarat înainte de decolare că vom avea parte de un zbor liniştit, mai ales că încă de dimineaţă vremea se arăta numai bună de survolat împrejurimile.
Am urcat încet, sub zgomotul arătoarelor care spărgeau liniştea împrăştiată la poalele dealurilor şi prin împrejurimi. Lăsând jos ceaţa şi răcoarea de dimineaţă, la 400 de metri vântul de abia adia. De sus, dealurile Pâncotei şi ale Şiriei ne-au oferit una dintre cele mai frumoase şi incitante panorame, alături de un soare timid şi încă adormit.
La peste 400 de metri înălţime, forfota de la sol pare inexistentă. La 7:30, Pâncota e încă adormită, singuri de strajă fiind doar dulăii din curţile oamenilor care şi-au început recitalul în momentul în care am ajuns deasupra oraşului. Ne lăsăm duşi de adierea vântului odată ce survolăm oraşul. Trecem neobservaţi deasupra localităţii, în vreme ce John Balon ridică aerostatul la peste 400 de metri.
Pe tot parcursul expediţiei din această dimineaţă, echipajul care a rămas la sol ne-a supravegheat până la locul unde am aterizat în cele din urmă. Dacă decolarea şi zborul au fost liniştite, aterizarea în schimb nu a fost lipsită de peripeţii.
În momentul în care am scăzut în altitudine, pe la o sută de metri de sol, aerul rece a crescut