Adunarea Naţională Franceză a adoptat miercuri reforma sistemului de pensii, o reformă contestată, de natură să coalizeze si mai mult sindicatele pe front social. De altfel o nouă zi de protest împotriva acestei reforme este programată pe 23 septembrie. Proiectul stabileşte ieşirea la pensie nu la 60 de ani ca pînă acum şi la 62 de ani.
Adunarea Naţională Franceză a adoptat miercuri reforma sistemului de pensii, o reformă contestată, de natură să coalizeze si mai mult sindicatele pe front social. De altfel o nouă zi de protest împotriva acestei reforme este programată pe 23 septembrie.
329 de deputati au fost pentru şi 233 contra. Reforma a fost deci adoptată miercuri, în timp ce în jur de 6500 de manifestanti, cifre furnizate de politie, se aflau în faţa Adunării Naţionale Franceze. În mod normal, adoptarea acestei reforme ar trebui să însemne o mare victorie pentru Nicolas Sarkozy.
Ea făcea parte dintr-o panoplie de reforme, dar era considerată ca fiind cea mai importantă, şi ar urma să se concretizeze prin ieşirea la pensie nu la 60 de ani ca pînă acum, şi la 62 de ani. Există însă victorii care provoacă pagube enorme în tabăra învingătorilor.
S-ar putea să fie cazul cu aceasta. Ministrul care a condus reforma, Eric Woerth, este acuzat de multă vreme de trafic de influenţă şi i se reprosează şi alte încălcări ale unor anumite reguli morale republicane. Popularitatea lui Nicolas Sarkozy este în scădere, şi nu se ştie dacă această reformă îl va plasa într-o bună poziţie pentru prezidenţialele din 2012.
Ca să nu mai vorbim că sindicatele, precum si stînga francezà, critică reforma si o consideră nedreaptă. De altfel lidera socialistă Ségolène Royal a anunţat că va anula această reformă în cazul în care va deveni preşedinta Franţei.
De partea sa, guvernul continuă să explice că nu exista altă soluţie: durata de viaţă a crescut şi fra