Interviu cu E.S. Dna Maria Eliana Cuevas Bernales, ambasador al Republicii Chile în România.
- Mi se pare firesc ca în aceste zile, în care Ambasada Republicii Chile în România pregăteşte evenimentele pentru celebrarea celor 200 de ani de la formarea Primului Guvern Autonom al ţării, la 18 septembrie, să onorăm această aniversare în Jurnalul de bucătărie, cu o ediţie specială despre gastronomia ţării dumneavoastră. Care sunt fundamentele gastronomiei chiliene, care sunt ingredientele de bază şi felurile de mâncare considerate a fi cele mai vechi, cele mai populare?
- Bucătăria chiliană îşi are originea în gastronomia colonială. Se îmbină gastronomia spaniolă cu cea a indigenilor. Multe feluri de mâncare se prepară cu peşte, dar şi cu pasăre şi binecunoscutul porumb chilian. Avem şi fructe de mare foarte bune, peşte foarte bun. Există şi feluri de mâncare tradiţionale, dar gastronomia tinde în ultimul timp să devină din ce în ce mai sofisticată. Avem feluri tradiţionale precum celebra "empanada", din care probabil aţi gustat. Este un fel de mâncare, "umitas", care seamănă cu sarmalele, dar care este preparat în frunza de la porumb. Este foarte greu de explicat fiecare fel, fiindcă foarte multe sunt pe bază de porumb. Chiar avem şi o prăjitură pe bază de porumb. Sunt foarte multe feluri de mâncare. Este apoi o ciorbă de pasăre cu cartofi, cu puţin orez, care se poate prepara şi cu alte tipuri de carne, chiar şi curcan, care este supa oamenilor obişnuiţi.
- În general, gastronomiile latino-americane sunt foarte variate, bogate şi tind să ocupe locuri fruntaşe în lume. Unde se află gastronomia chiliană în acest ansamblu al bucătăriilor sud-americane?
- Mi-ar plăcea să vă spun că este pe primul loc. Mâncarea mexicană este foarte cunoscută şi pentru că s-a extins în Statele Unite ale Americii. Este împărţită pe regiuni şi