La cererea FMI, Finanţele au bătut în cuie anticipat şi va trebui să respecte plafoanele cheltuielilor de personal şi ale cheltuielilor pe principalele bugete componente ale bugetului consolidat pentru următorii trei ani, precum şi ţintele de deficit bugetar.
Guvernul a avizat ieri şi va transmite Parlamentului în procedură de urgenţă legea care include strategia fiscală pentru 2011-2013. Aprobarea vine după mai bine de trei luni de când proiectul de lege pentru aprobarea unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar a fost postat pe pagina de web a Finanţelor.
Pentru anul viitor Executivul s-a angajat să limiteze cheltuielile de personal de la peste 8% la 7,4% din PIB, să reducă deficitul la 4,4% şi să dubleze cheltuielile pentru cofinanţarea proiectelor UE. Plafonarea prin lege a deficitelor bugetare şi a cheltuielilor totale şi de personal anticipat face parte din obligaţiile stabilite pentru Finanţe prin legea responsabilităţi fiscale aprobată în această primăvară de Parlament, la solicitarea FMI şi a CE.
La nivelul bugetului consolidat, cheltuielile totale vor fi în 2011 de 192,3 miliarde de lei. Iar cheltuielile de personal se vor ridica la 40,2 miliarde de lei, dintre care 39 de miliarde de lei reprezintă plafonul convenit cu FMI, iar diferenţa este legată de contribuţiile militarilor. Cheltuielile aferente proiectelor europene au fost stabilite la 2% din PIB, aproape dublu comparativ cu nivelul acestui an, pentru cofinanţare, prefinanţare şi cheltuieli neeligibile.
Impunerea plafoanelor pentru cheltuieli ar urma să disciplineze execuţia bugetară din anii următori, Finanţele trebuind să se concentreze pe respectarea plafoanelor. Totodată, statul va trebui să găsească soluţii pentru ca veniturile să fie suficiente pentru respectarea ţintelor de deficit. Strategia prevede că deficitul bugetului general consolidat exprimat c