Tatăl lui a fost torturat şi apoi executat de către securişti, când el avea doar 14 ani. Luptă pentru a dezvălui ororile comunismului şi a reabilita numele tatălui său.
Augustin Chira s-a născut în localitatea sătmăreană Odoreu, într-o familie cu şase fraţi, tatăl fiind ceferist, iar mama casnică. Geza Tira, tatăl lui Augustin Chira, a fost pe front şi în primul, dar şi în cel de-al doilea război mondial, unde a luptat timp de doi şi jumătate, iar apoi a fost luat prizonier de către ruşi şi dus în Munţii Urali, unde a stat trei ani şi jumătate. Întors în comuna natală, tatăl lui Augustin a devenit un fel de lider de opinie. Toată lumea îi cerea sfatul pentru că era un om chibzuit şi cu frică de Dumnezeu.
Orfan la doar 14 ani
Pentru că tatăl lui a refuzat să plătească „cota" către stat, în august 1949 a fost ridicat de comunişti. „A fost dus în beciurile de tortură ale Securităţii din Satu Mare, chinuit şi torturat. I-au rupt o jumătate de mustaţă cu tot cu buză, a fost desfigurat, i-au tăiat o ureche şi i-au crăpat capul", îşi aminteşte Augustin Chira. „Ar fi trebuit să fie judecat în faţa unei instanţe, să i dea dreptul să răspundă la eventualele acuzaţii aduse, dar a fost împuşcat ca un câine, fără drept de apel", continuă acesta.
După ce a absolvit Liceul de Arte şi Meserii din Satu Mare, Augustin Chira s-a înscris la ISE din Cluj, unde a dat admitere şi a intrat din prima. La doar o lună a fost chemat de conducerea facultăţii şi, după ce-a fost întrebat de părinţi, i s-a comunicat „sec" că nu-şi mai poate continua studiile din cauza tatălui. Dezamăgit de nedreptatea făcută, s-a întors la Satu Mare şi a început să facă demersuri la organele competente pentru reabilitarea tatălui său. Spune că nu va abandona nicio clipă lupta pentru a demasca toate nedreptăţile făcute oamenilor simpli, în timpul comunismului.
Ce-