Suedezii de la IKEA, cel mai mare retailer local de mobilă din punctul de vedere al vânzărilor, au început să facă studiile pentru ca pe viitor să-şi poată alimenta operaţiunile din România numai din energie regenerabilă.
Deşi în prezent cea mai bine dezvoltată energie verde este cea eoliană, opţiunea IKEA se îndreaptă, cel puţin pentru piaţa locală, spre panouri solare.
"Am început studiile privind realizarea unei investiţii care va permite asigurarea necesarului de energie pentru operaţiunile locale ale IKEA prin intermediul energiei solare. Ţinând cont de consumul nostru, este posibil să avem nevoie de circa 20.000 de panouri solare, dar încă nu avem datele finale privind această investiţie, fiind în stadiul realizării studiului", spune Cornel Oprişan, retail manager al IKEA România. Reprezentantul IKEA nu a precizat unde ar putea fi amplasată viitoarea investiţie, acesta fiind un alt detaliu care este în prezent studiat.
Strategie globală
Măsura pe care grupul o adoptă în România nu este întâmplătoare, ci face parte din strategia IKEA la nivel global care intenţionează să-şi susţină toate activităţile utilizând numai energie regenerabilă.
Spre exemplu, săptămâna trecută, Financial Times consemna faptul că IKEA finalizase achiziţia a şase parcuri eoliene, cu o capacitate cumulată de 45 MW, localizate în nordul şi sud-vestul Germaniei, cea mai importantă piaţă pentru IKEA.
"IKEA a declarat că va face şi alte investiţii în energie solară şi eoliană în contextul în care urmăreşte ca tot necesarul său de energie să vină din surse regenerabile", scriau jurnaliştii de la Financial Times.
Pe blogul Asociaţiei Europene a Energiei Eoliene se arată că achiziţia din Germania vine în completarea achiziţiei a patru parcuri eoliene pe care IKEA le-a cumpărat din Franţa, astfel că în prezent grupul suedez operează 52 de turbine eol