Femeile şi bărbaţii vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă: 65 de ani, după ce parlamentarii au adoptat Legea sistemului unitar de pensii, în varianta propusă de Guvern. Sursa: Adrian Scutariu
Legea a fost alcătuită, urmându-se recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Comisiei Europene (CE).
Guvernul susţine că actuala lege va conduce la reducerea presiunii pe bugetul de pensii. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, situaţia sistemului public de pensii este dezastruoasă, în condiţiile în care deficitul este de 3,6 miliarde de euro.
Legea sistemului unitar de pensii adoptată aseară de deputaţi menţine punctul de pensie la 39%, fiind respinsă porpunerea conform căreia acesta ar fi trebuit să crească la 45%.
De asemenea, vârsta de pensionare va fi egalizată treptat, astfel încât atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani în 2030.
Dezbaterea privind creşterea vârstei de pensionare a animat nu doar scena politică din România, ci şi din alte state europene. În Franţa, vârsta minimă de pensionare a crescut de la 60 la 62 de ani, din 2018. De asemenea, vârsta generală de pensionare va creşte de 65 la 67 de ani, etapizat.
Deocamdată, modificările care au stârnit reacţii dure din partea sindicatelor şi a opoziţiei a fost adoptat doar de deputaţi, urmând să ajungă şi pe masa senatorilor la sfârşitul acestei luni.
La ce vârstă ar trebui să ieşim la pensie?