Occidentul vede în Rusia fie o putere în declin, fie un partener al Alianţei Nord-Atlantice. „Văd Rusia ca o putere în declin, ca o supernova ce moare. Vestea bună este că Rusia e o stea căzătoare. Vestea rea este că Rusia e o stea căzătoare”.
Afirmaţia îi aparţine lui Wess Mitchell, preşedintele Centrului de Analiză Politică Europeană, care a adăugat că se teme de ultimele energii negative ale Rusiei. Relaţia problematică dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia a fost unul dintre subiectele dezbătute în cadrul conferinţei „Cooperarea NATO-Rusia în Est. Afganistanul ca nouă premisă" organizată ieri de Foreign Policy şi la care au participat Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, Teodor Meleşcanu, fost ministru al Apărării, consilierul prezidenţial Iulian Fota, precum şi analişti, comentatori sau ambasadori acreditaţi la Bucureşti.
Wess Mitchell a apreciat că atât SUA, cât şi NATO au investit foarte mult în resetarea relaţiei cu Rusia. Unii aliaţi ai Statelor Unite din Europa Centrală şi de Est au realizat versiuni regionale ale acestui proces de resetare în propria lor relaţie cu Moscova.
„Dacă dăm timpul înapoi, în septembrie 2009, aş zice că atunci resetarea avea un aspect negativ. Asta era însă înainte de venirea vicepreşedintelui american, Joe Bidden, la Bucureşti", a spus Mitchell, punctând suişurile şi coborâşurile relaţiei dintre SUA şi Rusia, dar şi dintre Washington şi ţările din fostul bloc comunist. Barack Obama şi membrii administraţiei sale au evitat în primul an de mandat această regiune, pentru ca, în schimb, liderul de la Casa Albă să facă o vizită la Moscova.
Est-europenii au avut impresia că Washingtonul negociază cu Moscova în detrimentul lor. Prin urmare, mai mulţi lideri est-europeni au trimis o scrisoare deschisă Washingtonul, care părea să uite de relaţia specială transatlantică. La toate acestea s-a mai adăugat şi deciz