ACTUALIZAT. Protestele fără precedent anunţate, de săptămâna viitoare, de liderii sindicali din poliţie se extind şi la Poliţia de Frontieră, acolo unde au fost anunţate şi primele disponibilizări. Sursa: Reuters
„Poliţiştii de frontieră au decis să facă, cel mai probabil tot de luni, controale stricte nu doar pe graniţele externe ale României cu Uniunea Europeană (frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia), ci şi pe cele interne (graniţele cu Ungaria şi Bulgaria), de altfel, cele mai tranzitate. Mai-marii Ministerului Administraţiei şi Internelor ar trebui să fie îngrijoraţi de aglomeraţia care se va crea în punctele de trecere de pe aceste frontiere. Recurgând însă la această formă de protest, nu vom putea fi sancţionaţi în niciun fel, pentru că nu va putea spune nimeni că încălcăm legea şi nu muncim”, au explicat surse din rândul poliţiştilor de frontieră.
O formă de protest cu repercursiuni mai grave asupra siguranţei cetăţeanului va fi adoptată însă de judiciarişti, care au decis să refuze să mai colaboreze cu procurorii. Concret, aceştia sunt decişi să nu mai participe la percheziţii, să nu mai pună în executare mandate de arestare preventivă sau de aducere şi să nu mai facă audieri în dosare penale.
Poliţiştii doljeni s-au “răsculat” primii
Aproape o sută de poliţişti doljeni au protestat, spontan, aseara, în curtea instituţiei, faţă de diminuarea salariilor şi anunţatele concedieri. Protestul a izbucnit după o şedinţă a sindicaliştilor şi conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, iar “discuţiile” s-au mutat în curtea instituţiei.
Protestul a durat mai bine de o oră, iar poliţiştii au solicitat prezenţa prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, acesta fiind, însă, plecat din localitate. Spiritele s-au liniştit după ce şeful interimar al Poliţiei doljene, comisarul-şef Nicuşor Badea, a promis că va prezenta doleanţ