Chiar şi persoanele bolnave de ficat au voie să consume un pahar cu vin la petreceri şi o cafea zilnic.
Un pahar de vin consumat de sărbători sau la o petrecere nu face rău nici măcar bolnavilor de hepatită, spun medicii. „De trei ori pe an, se poate consuma un pahar cu vin. Consumul nu trebuie să fie însă zilnic, pentru că se ajunge la încărcarea grasă a ficatului", spune Manuela Curescu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş" din Timişoara. Moderaţie în privinţa consumului de alcool recomandă şi medicul Nicoleta Cimpoeru, gastroenterolog la Policlinica Washington din Bucureşti: „Unii nu consideră că berea sau vinul reprezintă alcool şi le consumă. Atenţie şi la bomboanele cu alcool, să nu faceţi exces! Două-trei sunt permise. De asemenea, atenţie şi la ceaiul cu rom". Există însă şi păreri contrare despre consumul de alcool: „Alcoolul şi băuturile carbogazoase sunt toxice, deoarece de multe ori suferinţa ficatului este însoţită şi de gastrită, ceea ce face să crească aciditatea din stomac", spune Manuela Curescu. Sunt recomandate sucurile proaspete, ceaiurile de orice fel, apa plată sau doar uşor carbogazoasă.
Fără afumături, mezeluri şi condimente
Un alt mit care-i priveşte pe bolnavii de hepatită este faptul că trebuie să ţină un regim strict. Bolnavii care nu au probleme cu greutatea pot consuma aproape orice tip de alimente, în afară de afumătură, grăsimi şi conserve. „Carnea prăjită de porc nu este indicată nici unei persoane sănătoase. Se poate înlocui cu un grătar de muşchiuleţ de porc, nu ceafă", spune Manuela Curescu. Nu sunt indicate nici slănina cu ceapă şi salamul. De asemenea, vinetele, fasolea, varza gătită, nucile, alunele şi seminţele creează disconfort, iar condimentele irită mucoasa gastrică, motiv pentru care trebuie înlocuite cu verdeţuri precum mărar sau pătrunjel. Cei care vor să mănânce ardei