Universul e colorat in nuante nebanuite, iar fotografiile realizate de astronomii amatori care au participat la concursul Fotograful Anului din Marea Britanie il arata in toata splendoarea.
Castigatorul concursului de fotografie a fost Tom Lowe, din Statele Unite, cu fotografia "Pin in flacari", in care arbustii apar conturati de lumina stelelor din Calea Lactee.
Este vorba despre pinii Bristlecone, care pot rezista si pana la 5.000 de ani. Pinii sunt insa niste "copilasi" pe langa stelele care stralucesc deasupra lor: lumina lor calatoreste spre noi de cel putin 30.000 de ani.
Fotografiile castigatoare ale concursului, dar si alte imagini uimitoare realizate de participanti, recomandate de juriu, pot fi vazute pe site-ul de Internet al competitiei, dar si la expozitia de la observatorul din Greenwich, deschisa pana pe 27 februarie.
Acolo puteti vedea si detalii suprinzatoare despre modul in care au fost realizate fotografiile.
La categoria "Sistemul Solar" a castigat fotograful grec Anthony Ayiomamitis, cu fotografia "Totalitate siberiana". Imaginea prezinta o eclipsa totala de soare.
Rogelio Bernal Andreo, din Statele Unite, a castigat la categoria "Spatiu", cu fotografia "Campul lui Orion in adancime", ce reprezinta cele trei stele din centura Orion. Timpul de expunere a facut aratat si un nor de praf si gaze care nu pot fi vazute cu ochiul liber. Este o regiune imensa de spatiu, pentru traversarea careia ar fi nevoie de sute de ani lumina si care include si celebrele nebuloase Orion si a Calului.
La categoria "Tanarul fotograf astronom al anului", premiul a fost adjudecat de Dhruv Arvind Paranjpye, din India, in varsta de 14 ani, care a fotografiat o eclipsa cu ajutorul unui telescop si a unei camere digitale. Vazuta de dupa perdeaua de nori, ec