Firmele apropiate preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila au câştigat recent milioane de lei din contractele încheiate cu Spitalul Judeţean şi alte unităţi medicale. Între timp, cadrele medicale au ieşit în stradă din cauza salariilor tăiate.
Cadrele medicale ale Spitalului Judeţean Brăila (SJU), nemulţumite de tăierea masivă a veniturilor, cer demisia managerului Rodica Sin, dar şi pe cea a lui Gheorghe Bunea Stancu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean, cel care a repus-o în funcţie. Scandalul a început marţi, în curtea spitalului, cu un protest spontan violent, însoţit de urlete şi îmbrânceli şi finalizat, deocamdată, cu o anchetă penală: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) a întocmit dosar penal referitor la modul în care reprezentanţii firmei de pază a spitalului au intervenit marţi, în timpul protestului.
Bugetul spitalului, tocat pe asfaltări de alei
Cadrele medicale acuză afacerile clientelare derulate pe banii spitalelor de preşedintele CJ Brăila, care este şi liderul PSD local. Imediat după preluarea spitalelor în administrare de către CJ Brăila, firma de construcţii a lui Bunea Stancu, Concivia SA, dar şi firma „prietenă", Tancrad SA Galaţi, au primit lucrări la aceste spitale. Considerată o firmă apropiată PSD, Tancrad are legături mult mai strânse cu preşedintele CJ. Chiar în aceste zile, în curtea în care protestează asistentele şi medicii, Tancrad SA execută un contract semnat cu CJ Brăila în urmă cu două săptămâni: 107.902 lei, fără TVA, pentru „refacerea aleii carosabile Spitalul Judeţean - Secţia Boli Infecţioase". Aleea are circa 100 de metri, iar la licitaţie a fost primită doar oferta Tancrad, firmă de familie înfiinţată de Traian Stăncic şi al cărei „pui", Tancrad Construct SRL, are sediul chiar la adresa unde se află Concivia SA. Preşedintele CJ, Bunea Stancu, a semnat zeci de contracte pe bani