Parlamentarii maghiari vor să aprobe o lege care-i scuteşte pe cei cu credite ipotecare în valută de penalităţi pentru întârzieri. Băncile au viaţă grea în Ungaria. Premierul maghiar, Viktor Orban, a avut de la instalarea sa în funcţie două mari iniţiative în favoarea cetăţenilor cu credite.
Îngrijoraţi de numărul mare de persoane care riscă să-şi piardă locuinţele pentru că nu au mai putut achita ratele la creditele ipotecare, oficialii maghiari vor să adopte încă un pachet de legi care să permită împrumutaţilor să ceară prelungirea perioadei de creditare cu până la cinci ani fără să fie puşi să achite vreo taxă şi să fie scutiţi de penalităţi în cazul în care îşi plătesc ratele cu întârziere.
Citiţi şi:
Atacul băncilor: prostirea clienţilor
FĂRĂ RATE ÎN VALUTĂ „SUFOCANTE"
Toate acestea după ce, la 22 iulie, Guvernul de la Budapesta a adoptat un pachet de măsuri care intezic prescrierea ipotecilor până pe 15 aprilie 2011. Practic, chiar dacă împrumutaţii nu şi-au mai achitat ratele, bancile nu mai pot recurge la evacuări silite pentru a-şi recupera prejudiciul. Măsura se aplică însă numai pentru creditele în valută, cele în moneda naţională, forintul, intrând încă sub legislaţia iniţială.
Deprecierea rapidă a forintului a „sufocat" persoanele cu credite în valută. Valoarea împrumuturilor luate de maghiari în alte monede ajunge la 34 de miliarde de euro, dintre care 82% din sumă este reprezentată de credite în fraci elveţieni.
De la începutul anului, forintul a pierdut 17% în raport cu francul elveţian. Pentru cetăţenii care au împrumuturi în franci, acest lucru a însemnat o creştere semnificativă a ratelor, iar mulţi nu au mai putut face faţă. Astfel, în primul trimestru al acestui an, valoarea creditelor ipotecare care au depăşit scadenţa s-au majorat la peste şase miliarde de dolari.
„Când băncile au avut probleme ac