România s-ar putea confrunta cu o criză a finanţării în noiembrie din cauza deciziei guvernului de a refuza să vândă titluri de stat la randamente mai mari de 7%, iar statul ar putea ajunge să plătească semnificativ mai mult, potrivit unei analize Reuters. Guvernul întâmpină dificultăţi în implementarea măsurilor de austeritate necesare derulării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), împingând astfel dobânzile cerute de investitori tot mai sus. Ministerul de F
România s-ar putea confrunta cu o criză a finanţării în noiembrie din cauza deciziei guvernului de a refuza să vândă titluri de stat la randamente mai mari de 7%, iar statul ar putea ajunge să plătească semnificativ mai mult, potrivit unei analize Reuters.
Guvernul întâmpină dificultăţi în implementarea măsurilor de austeritate necesare derulării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), împingând astfel dobânzile cerute de investitori tot mai sus.
Ministerul de Finanţe a refuzat, însă, verdictul dat de investitori, argumentând că măsurile de austeritate vor determina, eventual, reducerea randamentelor, iar între timp fonduri suplimentare ar putea fi atrase de pe pieţele financiare externe.
Numirea unui ministru al Finanţelor mai puţin cunoscut, Gheorghe Ialomiţianu, nu a schimbat această strategie. Mâna ministrului ar putea fi forţată dacă FMI decide luna următoare, potrivit aşteptărilor, că guvernul trebuie să înceteze să acumuleze arierate, notează Reuters.
Necesarul de finanţare va fi foarte ridicat
Rezolvarea acestor datorii ar lăsa, aproape sigur, guvernul într-o lipsă de fonduri care nu-i va permite să ignore pieţele financiare locale.
"Până atunci, necesarul de finanţare va fi foarte ridicat şi arieratele se vor majora dacă nu renunţă la actuala strategie privind împrumuturile. Nu au cum să iasă bine din situaţia asta", a afirmat economistul-şe