Asistentul social Corina Damian este singurul angajat al Centrului Antidrog din Bistriţa, unde ar trebui să lucreze cel puţin trei specialişti. Centrul Antidrog de la Bistriţa face parte din Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.
Deşi ar trebui să fucţioneze cu cel puţin trei specialişti pe diverse domenii, la centru lucrează acum doar un asistent social. „Centrul ar trebui să aibă un specialist în prevenirea criminalităţii, unul pe educaţie şi campanii în şcoli şi apoi o echipă terapeutică. Aceasta din urmă trebuie să aibă un specialist în asistenţă medicală, un psiholog şi un asistent social. La noi medicul a fost transferat, psihologul este în concediu de maternitate şi am mai rămas doar eu, asistentul social", spune Corina Damian, singurul angajat al centrului antidrog.
Ea susţine că este nevoită uneori să apeleze la ajutorul colegilor din Cluj. „Eu am crezut mereu că, dacă nu poţi face totul, nu înseamnă că nu poţi face nimic şi de asta am rămas. Fac cât pot de multe, pentru că şefii ne-au spus că centrul trebuie să funcţioneze cu resursele umane şi financiare existente", mai spune asistentul social. Acum, la centru există 11 beneficiari ai programelor de consiliere antidrog, faţă de cei 15 care au fost identificaţi în raportul realizat împreună cu poliţia, anul trecut.
Bistriţa nu are centru de dezintoxicare
Familiile consumatorilor de droguri au puţine opţiuni de tratament în Bistriţa. „Cazurile acute ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor, iar dezintoxicarea se poate face la Psihiatrie, aşa cum se întâmplă în cazurile de adicţie alcoolică", spune Anca Andriţoiu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Ea aduagă că un medic al Spitalului Judeţean a fost trimis să se instruiască pe tema drogurilor şi să-i inveţe şi pe colegi. Lipsa de experienţă în astfel de tratamente este confirmată şi de