Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns subiect al declaraţiilor acide ale preşedintelui Traian Băsescu abia începând din anul 2007. Până atunci, şeful statului sancţionase de numeroase ori miliardarii controversaţi şi lansase deja etichete care au făcut carieră, precum “băieţi deştepţi” sau “moguli”, dar nimic deosebit despre SOV.
2004: pactul din parcarea Tâncăbeşti
În campania electorală de astă iarnă, Vîntu a spulberat misterul: Bãsescu i-ar fi cerut ajutorul în alegerile pentru preşedinţie din 2004. Cei doi s-ar fi întâlnit şi ar fi discutat noaptea, într-o parcare din Tâncăbeşti.
Editorialiştii Adevărul comentează:
Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii
Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu
Realitatea Tv, care pe atunci nu era oficial proprietatea omului de afaceri, a fost una dintre puţinele instituţii de presă şi singura televiziune care l-a susţinut pe Bãsescu împotriva lui Adrian Năstase, în toamna lui 2004.
Primele referiri la Vîntu apar abia în 2007, când Parlamentul a încercat suspendarea preşedintelui. Atunci, Băsescu îl includea şi pe patronul Realităţii în rândul “mogulilor de presã” care-şi foloseau trusturile în bătălia politică.
A urmat o scurtã perioadã de armistiţiu, dupã cum povestea săptămâna trecută, în instanţă, Vîntu. Potrivit acestuia, Băsescu i-ar fi cerut atunci ajutorul mediatic, pentru a contracara încercarea PSD şi PNL de a-l alunga de la Cotroceni. Poate de aceea, Băsescu nu-l includea încă în rândul oligarhilor, ca pe Dinu Patriciu sau pe Dan Voiculescu, întrucât “nu deţinea şi putere politică”.
2008: SOV, stăpân de tonomate
Primele referiri dure la adresa lui Vîntu apar în 2008, când şeful statului lanseazã o nouă etichetă: “tonomatele”. Atunci, Bãsescu îl include pe Vîntu în rândul mogulilor stã