Tribunalul Mureş are datorii de peste 120.000 de lei către Baroul de Avocaţi Mureş. Avocaţii desemnaţi ca apărători în cauzele de oficiu nu şi-au mai primit banii pe oficii de trei luni de zile.
Aproape jumătate din avocaţii înscrişi la Baroul Mureş pledează din oficiu. Aceştia prestează servicii pentru persoanele care nu îşi permit să plătească pentru apărare în instanţele de judecată. Cu toate acestea, avocaţii mureşeni nu şi-au primit banii pe oficii de trei luni de zile. Au fost plătiţi doar cei care au pledat la Curtea de Apel Târgu-Mureş.
„Avocaţii din cadrul Baroului Mureş sunt solicitaţi zilnic de către organele de poliţie, parchet şi instanţele judecătoreşti în vederea asigurării asistenţe judiciare, atât în cauze penale, cât şi în cele civile. Cu toate acestea, onorariile aferente acestor servicii intră din ce în ce mai rar de la autorităţile solicitante. Mai mult decât atât, dacă un avocat asistă un inculpat în fază de urmărire penală, onorariul cuvenit va fi plătit doar după ce se termină urmărirea penală, care poate dura şi 4-5 ani”, a declarat avocatul Moldován-Horváth István.
Avocaţii plătesc contribuţii indiferent de venit
Onorariile avocaţilor din oficiu sunt minuscule. Majoritatea avocaţilor din oficiu primesc în jur de 100-200 de lei pe dosar. „În proporţie de 90% avocaţii primesc pe cauzele din oficiu 100-200 de lei. Eu, de pildă, nu am mai primit banii pe aceste dosare de la începutul lunii iulie, practic de trei luni. Oricum, indiferent de faptul că se plătesc aceste onorarii sau nu, eu şi colegii mei trebuie să achităm lunar cota la Casa de Asigurări a Avocaţilor, impozitul pe venit şi asigurarea de sănătate şi o cotă fixă la Barou. Acestea se plătesc indiferent dacă un avocat are venit sau nu”, a conchis Moldován-Horváth István.
Plăţile către avocaţi se vor face doar când banii intră de la Minister. @N_P