Gospodinele cotrobăie prin pieţe pentru a găsi cele mai bune preţuri la legume şi fructe. În timp ce pieţarii stau cu marfa pe masă, în hypermarketuri legumele se vând ca... pâinea caldă, deoarece sunt mai ieftine.
Pieţele din oraş sunt pline de legume şi fructe, o ocazie tocmai bună pentru gospodine de a-şi face proviziile pentru iarnă. Ele vin, compară preţurile comercianţilor şi se decid care este cel mai convenabil, având în vedere că, spre deosebire de cumpărăturile obişnuite, pentru conservele şi murăturile de iarnă vor trebui să achiziţioneze cantităţi mai mari.
Comercianţii din pieţe au o strategie probată în atâţia ani de experienţă. Ei ştiu că odată cu venirea toamnei, cererea e mare pentru legume şi atunci ţin cu dinţii de preţuri.
Preţuri mai mari ca în hypermarket
„Noi vindem produse româneşti 100%, crescute în grădină şi în sere, fără îngrăşământ nociv. Cine vrea să-şi pună murături ar trebui să ia numai de la ţărani, că rezistă mult mai bine, nu vor avea surpriza să se strice în borcan”, spune Răzvan Butnaru, comerciant de legume şi zarzavaturi.
Preţurile practicate în pieţele piteştene sunt următoarele: varza românească se vinde cu 1,5 lei kilogramul, ardeiul gogoşar – 4 lei, ardei gras – 2,5 lei, ceapă – 2 lei, castraveţii – 2 lei, morcovi 1,5 lei, în timp ce un kilogram de conopidă costă 4,5 lei.
În schimb, în cele cinci hypermarketuri din Piteşti ai două variante: fie cumperi borcanul cu murături gata preparate, şi pentru asta scoţi din buzunar, în medie, 3.5 lei pentru castraveţi în oţet şi 4,5 lei pentru borcanul de 720 de grame de gogoşari, fie îţi cumperi legume proaspete pe care să le pui pentru iarnă după reţeta proprie.
Iată care sunt preţurile practicate în magazinele mari: 3,99 lei kilogramul de gogoşari, 1,69 cel de morcovi, ţelina cu frunze 1,89 de lei kilogramul la fel cât un kilogram de castrave