Muzeul de Etnografie deţine o colecţie unicat, compusă din 260 de pipe de artă, realizate din spumă de mare, scoici sau chiar dintr-un craniu de pisică. Cea mai interesantă piesă a colecţiei este „Pipa păcii", din piatră roşie, pe care indienii din statul american Minnesota o foloseau în ritualurile lor.
Pipele din colecţia muzeală sunt realizate din cele mai neobişnuite materiale: ceramică, porţelan, scoici, spumă de mare, un craniu de pisică şi piatră roşie. „Noi considerăm că piesa de bază a colecţiei este «Pipa păcii», din piatră roşie. Pipa este din statul Minnesota, America de Nord, pământ sacru al amerindienilor", explică Janeta Ciocan, directorul adjunct al Muzeului de Etnografie. Potrivit muzeografului, pipa provine dintr-o zonă formată din stânci de culoare roşie, unde indienii îşi celebrau pe zeul suprem. „Pe pământul sacru al păcii se intra numai după ce armele erau îngropate", mai spune directorul adjunct al muzeului. Colecţia compusă din 260 de pipe este cea mai mare şi, totodată, cea mai valoroasă din ţară, susţine muzeograful băimărean, atât datorită numărului mare de piese, cât şi a modului de conservare.
Colecţia a fost „descoperită" în urmă cu 37 de ani
Colecţia de pipe a fost donată muzeului în anul 1913 de Horacsek Laslo, unul dintre primii donatori ai instituţiei. Chiar dacă pipele nu sunt datate, muzeografii apreciază că acestea sunt din secolul al XIX-lea şi au fost aduse din mai toate colţurile lumii: Japonia, Asia, America de Nord, Franţa, Anglia, Germania, Cehia, Italia şi Ungaria. Cu toate că pipele fac parte din cea mai veche colecţie de piese a muzeului, acestea n-au fost descoperite de muzeografi decât în 1973, în urma unei curăţenii generale în podul instituţiei. „Peste colecţia aceasta, dar şi peste muzeu au trecut două războaie, aşa că de fiecare dată piesele au fost împachetate şi ascunse în podurile ins