Telefoanele inteligente care ştiu ce simţi şi televizoarele care îşi dau seama cine se uită la ele sunt pe cale să devină realitate.
Un şef de la Intel Corp, Justin Rattner, şi-a îndesat senzori în şosete pentru a demonstra, la forumul de tehnologie care are loc la San Francisco, cum aparatura personală va putea oferi în viitor sfaturi, şi nu doar despre cel mai apropiat restaurant sau cel mai nou hit care poate fi cumpărat online, relevă Reuters.
Aparatele mobile ar putea combina tehnologia care le permite deja localizarea pe hartă cu informaţiile furnizate de microfoane, camere de filmat şi cu echipamente care să monitorizeze funcţiile corpului, inclusiv scanere cerebrale. Scopul este să-i poată oferi utilizatorului sfaturi pe care, astăzi, doar un prieten sau o rudă i le poate furniza. Iar pentru asta, aparatele viitorului vor învăţa câte ceva despre utilizator: cum trăieşte, cum munceşte şi cum se distrează.
Rattner a prezentat şi o telecomandă de televizor care-şi identifică utilizatorul după cum este ţinută în mână şi învaţă care sunt programele lui preferate. În opinia lui, aparatele care pot contextualiza informaţiile vor fi disponibile în oferta Intel „într-un viitor nu foarte îndepărtat". Înainte de aparţia unei noi generaţii de telefoane inteligente, trebuie rezolvată o altă problemă: cât de dispuşi sunt oamenii să permită accesul tehnologiei în propria intimitate.