De-acum înainte, Consiliul Naţional Secuiesc din România va fi reprezentat la Consiliul Europei de delegaţia Ungariei, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Marton Braun (Fidesz), şeful delegaţiei ungare, citat de cotidianul “Magyar Nemzet”. Potrivit lui, Ungaria a răspuns astfel dorinţei Consiliului secuilor de a le reprezenta interesele la Strasbourg.
Solicitarea corespunde intenţei Ungariei de a reprezenta interesele maghiarilor de dincolo de graniţe, a subliniat Braun. Consiliul Europei, ca principal organism de apărare a drepturilor omului, trebuie să se preocupe de problema minorităţilor şi apărarea drepturilor lor, a mai adăugat Marton Braun. Prin acordarea dublei cetăţenii maghiarilor din ţările vecine, a explicat şeful delegaţiei Ungariei, legătura spirituală dintre patria-mamă şi aceştia va intra în categoria dreptului public. Braun consideră drept pozitivă prezenţa în aceeaşi familie politică a partidelor guvernamentale român şi ungar, ceea ce presupune o gândire similară şi un sistem asemănător de valori.
La rândul său, Balazs Izsak, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a declarat că doreşte crearea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, luând în considerare principiile şi valorile pe baza cărora funcţionează Consiliul Europei.
Recomandările şi hotărârile acestuia sunt favorabile tendinţelor de autonomie ale secuimii, a apreciat el. „Scopul şi interesul nostru este ca aceste valori şi principii să-şi găsească aplicarea în Secuime şi să putem crea aici organe executive şi legislative proprii, asemănătoare celor dintr-o serie de regiuni autonome din Uniunea Europeană", a explicat Izsak.
El a salutat parteneriatul în acest demers cu Ungaria şi şi-a exprimat speranţa că majoritatea românească nu va considera că ar fi o cale a confruntării, ci a colaborării, deoarece realizarea autonomiei se face prin colaborarea d