Discutiile care au loc in cadrul institutiilor internationale nu sunt caracterizate, in mod normal, prin pasiunea pe care o arata participantii, insa acordul Basel privind majorarea capitalului bancilor este o exceptie.
Americanii au cerut reguli dure cat mai repede, germanii s-au opus, iar britanicii, elvetienii, japonezii si francezii au intrat apoi in lupta.
In cele din urma, reprezentantii celor 27 de tari au stabilit noi reguli pentru industria bancara inca ametita de socul prin care a trecut. Regulile ar trebui sa previna declansarea unei noi crize, dar la fel de usor ar putea sa creeze conditiile pentru una noua, sunt de parere criticii acordului incheiat in Elvetia, potrivit BusinessWeek.
Acordul obliga bancile din intreaga lume sa isi pastreze un capital echivalent cu 7% din activele cu grad mare de risc, in crestere de la doar 2% cat prevad actualele reguli. Deciziile nu ii satisfac, insa, pe multi, iar standardele impuse vor fi cu greu atinse de multe banci.
Cu toate acestea, bancile au la dispozitie opt ani pentru a indeplini noile cerinte, iar in unele cazuri s-au oferit chiar si 13 ani. Acest lucru i-a facut pe unii analisti sa afirme ca bancherii au ratat ocazia de a-si intari rapid sistemul pe care il reprezinta. "Inainte sa ajungem la deadline, vom avea probabil o noua criza", a afirmat Jeremy I. Stein, profesor de economie la Universitatea Harvard.
Bancherii avertizeaza ca vor da mai putine credite
Decizia luata de Comitetul Basel este corecta, in opinia bancherilor, insa presiunea care se pune acum pe banci pentru a-si tripla capitalul ar putea sa le scada capacitatea de a acorda imprumuturi, asa cum s-a intamplat si in 1988, cand la Basel s-a decis un nou standard pentru sistemul bancar. Cealalta varianta pe care bancile o au la dispozitie este vanzarea de actiuni.