Doar un sfert dintre fugari merg să lucreze în acelaşi domeniu de activitate. Restul acceptă orice ofertă.
Stratagema medicilor este simplă. Mai întâi îşi iau concedii de odihnă, după care cer concedii fără plată, pentru a nu-şi pierde locul de muncă de aici.„Avem deja 11 persoane care sunt în concediu fără plată. Acestea şi-au depus cererile în momentul în care au auzit cât vor pierde la bani odată cu reducerile salariale din sănătate. Cu siguranţă vor fi şi alţii“, a declarat managerul Maternităţii, Maria Olaru. Pe de altă parte, şefii Spitalului de Copii încearcă să ascundă problema sub preş.
„Noi nu avem nicio cerere de concediu fără plată. Nu sunt la noi asemenea cazuri“, a precizat Lidia Mihalache, managerul Spitalului de Copii. La câţiva metri distanţă însă, o asistentă medicală care pleca la muncă în Italia şi-a luat la revedere de la colegi. „E greu să afli că un coleg alături de care ai muncit 15 ani părăseşte spitalul pentru că nu mai face faţă să îşi plătească ratele. Luna aceasta ştiu cinci cazuri, însă probabil sunt mai mulţi“, a precizat o una dintre colegele „fugarei“.
Dintre cei decişi să-şi încerce norocul în străinătate doar 11 asistenţi medicali au cerut atestate profesionale. „Cu acest certificat de conformitate pe care îl iau de la noi se pot duce în altă ţară să profeseze. Până acum au venit cei care nu aveau locuri de muncă. De abia acum încep să vină cei din spitale“, a declarat Mihai Pârvu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Instituţia preia solicitările privind eliberarea diverselor documente, iar dosarele complete vor fi trimise ministerului, prin poştă militară, în termen de 5 zile lucrătoare. În alte 30 de zile lucrătoare se emit certificatele solicitate şi se transmit la DSP, de unde le vor ridica solicitanţii.