Uniunea Europeană (UE) a lansat o emisiune de obligaţiuni de 1,15 mld. euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a refinanţa împrumuturile către România în cadrul acordului de finanţare externă a statului, a declarat ieri un oficial implicat în tranzacţie. Obligaţiunile sunt garantate de toate cele 27 de state membre. Astfel de operaţiuni sunt rare, ultima emisiune similară fiind derulată de UE în luna martie, pentru refinanţarea împrumuturilor acordate României şi Letoniei de la fondul de stabilizare a balanţei de plăţi. Tranzacţia este intermediată de Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley şi Natixis.
România are în derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondială şi BERD pentru împrumuturi externe în valoare totală de 19,95 mld. euro. Contribuţia UE la acest acord se ridică la 5 mld. euro.
Până în prezent, România a primit tranşe în valoare de 10,7 mld. euro de la Fond, 2,5 mld. euro de la Comisie şi 300 de mil. euro de la Banca Mondială.
Laurent Moulin, şeful delegaţiei Comisiei Europene aflată la începutul lunii august în România, a declarat la încheierea misiunii că a treia tranşă, de 1,2 mld. euro, din împrumutul acordat României de către UE, va fi virată în a doua parte a lunii septembrie.
Ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, atrăgea atenţia că România are nevoie de un alt împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) doar dacă statul nu îşi face "curăţenie în casă" şi este obligat să atragă fonduri pentru cheltuielile de consum.
Uniunea Europeană (UE) a lansat o emisiune de obligaţiuni de 1,15 mld. euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a refinanţa împrumuturile către România în cadrul acordului de finanţare externă a statului, a declarat ieri un oficial implicat în tranzacţie. Obligaţiunile sunt garantate de toate cele 27 de st