Cei care îşi caută o locuinţă de închiriat în această perioadă pot profita de schimbările de pe piaţă: preţurile au scăzut, iar oferta de imobile a crescut. Chiriile s-au micşorat cu circa 20% în septembrie anul acesta faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar numărul locuinţelor scoase la închiriere s-a dublat în ultimii trei ani.
„Sunt nevoit să-mi găsesc o altă locuinţă după ce am stat trei ani într-un apartament de două camere în zona Piaţa Victoriei. Nu plăteam mult pentru acea zonă, chiria lunară era de 400 de euro, sumă la care contribuia şi prietena mea. Dar proprietarul a decis să-l scoată la vânzare, pentru că avea nevoie urgent de o sumă mare. N-am reuşit să-l conving, chiar dacă aş fi plătit mai mult", spune Mihai N., un student din Bucureşti, angajat în domeniul IT. El mărturiseşte că se obişnuise cu zona respectivă şi că regretă că va trebui să se mute, dar nu este dispus să renunţe la zona centrală. Ar oferi acelaşi preţ pentru o garsonieră, cu condiţia să respecte criteriul locaţiei.
Citiţi şi:
Bloc cu bulină roşie, demolat de propriii locatari
La târgul TIMON, fetele goale îţi vând apartamente şi case
Mihaela G, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Drept, spune că anul acesta a decis să închirieze un apartament de trei camere împreună cu alte două colege în cartierul Drumul Taberei. „Nu mă mai zbat pentru un loc în cămin, ca anul trecut. Costă prea mult şi nu îmi permit, în condiţiile în care şpaga ajunge şi la câteva sute de euro. În plus, nu merită alergătura. După ce ne-am făcut calculele, ne-am hotărât că ieşim mai în avantaj dacă punem fiecare câte 120 de euro lunar", explică ea. Mihaela a negociat cu proprietarul să plătească, împreună cu colegele de apartament, chiria în avans pe două luni, urmând ca acesta să scadă suma pe parcurs.
Oferte mai multe, preţuri mai bune
„Dacă până în 2007 exista un vâ