Andrei Pleşu a fost vizat pentru postul de director al Europei Libere, după cum arată dosarul de la SIE al criticului Ion Negoiţescu. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ ANDREI PLEŞU
Deşi nu îl cunoştea pe Ion Negoiţescu decât din scris, Andrei Pleşu a devenit un personaj principal în dosarul creat de spionajul românesc criticului homosexual după rămânerea în Occident. Motivul "agăţării" lui Andrei Pleşu în acest dosar, datând din anii ’80, este propunerea de a lucra la Europa Liberă, pe atunci obiectiv primordial al DIE.
"Racolarea" lui Pleşu de Europa Liberă a fost concepută de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, exponenţii aşa-numitului "grup de la Paris". Ion Negoiţescu, şi el un apropiat al acestora, a devenit astfel o sursă bună de informaţii atât pentru americani, ce finanţau postul, cât şi pentru informatorii DIE.
"Negoiţescu spune că la ancheta care a avut loc privind obţinerea azilului politic, americanii i-au pus multe întrebări în legătură cu Andrei Pleşu, critic de artă, fost cadru didactic, secretar al organizaţiei de bază la Institutul «Nicolae Grigorescu», care a fost exclus din activităţile obşteşti fiind membru al grupării transcendentale", raporta de pildă sursa "Păunescu", pe 16 noiembrie 1983.
Printre altele, relata "Păunescu", Negoiţescu a fost întrebat "dacă Pleşu vrea să rămână în Occident", "care este relaţia cu actuala soţie" etc. "Negoiţescu a făcut legătura cu discuţia avută anterior cu Virgil Ierunca şi Monica Lovinescu, care i-au spus că Andrei Pleşu, care are venă (greşeala sursei - n.r.) de ziarist, ar fi cel mai potrivit, dacă ar vrea să rămână în Occident, să devină după un timp colaborator, apoi coordonator, ca până la urmă să preia conducerea Europei Libere".
ÎŞI SUSPECTA FOSTA SOŢIE DE COLABORARE
Negoiţescu, bântuit în exil de stafia Securităţii
După ce în martie