Foreign Policy România a organizat, astăzi, evenimentul cu tema „Cooperarea NATO-Rusia în Est. Afganistanul ca nouă premisă" conferinţă care a avut loc la Cercul Militar Naţional, Bucureşti, în parteneriat cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - NATO.
Urmăriţi aici principalele declaraţii şi repere ale conferinţei:
La summitul de la Lisabona va fi pus în discuţie noul concept stategic, care va stabili cursul Alianţei pentru următorii zece ani.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România aşteaptă din partea NATO o mai mare preocupare pentru zona lărgită a Mării Negre şi a Balcanilor, ceea ce nu înseamnă o implicare a Alianţei în politica internă a statelor din regiune.
Oficialul de la MAE a precizat că noul concept strategic nu "trebuie să pornescă de la zero", cu toate că va reflecta opiniile unei alianţe mai ample faţă de 1999, între timp nouă state au fost pirmite în NATO, şi va stabili modalitatea de acţiunii în perioada următoare a Alianţei ţinând cont de un context de securitate diferit, care va trebui să cumprindă şi modalităţi de reacţia la noile tipuri de ameninţări, precum securitatea energetică, încălzirea globală sau atacurile informatice. "Provocarea în faţa NATO este de a găsi si combate aceste riscuri", a declarat Aurescu.
Potrivit acestuia, cea mai bună caracterizare a relaţiilor dintre Rusia şi NATO este aceea de "pragmatism". "Rusia nu mai este de multă vreme un uinamic al NATO, ci un partener", a adăugat Aurescu. Acesta a precizat că la summitul de la Lisabona s-a adresat o invitaţia şi Rusiei pentru un summit NATO-Rusia.
Senatorul Teodor Meleşcanu: Clişeele războiul rece încă mai domină relaţiile NATO-Rusia
Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat la dezbaterea FP, că relaţia dintre Rusia şi NATO este, în continuare