Recolta din 2010 este aproape la jumătate faţă de cea de anul trecut, din cauza ploilor şi a îngheţului din primăvară.Pentru a salva viticultorii, sindicatul ţăranilor, Propact, le-a impus marilor procesatori să nu coboare preţul la maturi sub 65 de bani pentru un kilogram de struguri.
Situaţia viticultorilor din Vrancea, unul dintre cele mai importante bazine viticole din ţară, este în continuare dezastruoasă. An de an, sute de hectare de viţă de vie sunt lăsate pârloagă pentru că ţăranii nu îşi mai scot, din vânzarea strugurilor, banii pe care îi investesc în lucrări. Suprafaţa de vie nelucrată a ajuns la 9.000 de hectare.
Asta pentru că, de cele mai multe ori, marii procesatori pun monopol pe piaţă cu preţuri derizorii de 30 - 40 de bani pe kilogramul de struguri.
Podgorenii, în special cei care deţin suprafeţe mici de vie, stau cu zilele pe marginea şoselelor cu strugurii în speranţa că îi vor vine la un preţ rezonabil. Pentru că marfa este perisabilă, se văd nevoiţi să o dea pe te miri ce. Este situaţia a 100.000 de podgoreni care îşi duc traiul din ce obţin din viticultură.
50 % din recoltă mănată
În aceeaşi situaţie este şi Constantin Stângă (59 de ani) din renumita podgorie Coteşti. Are 3.000 de metri de vie, Muscat de Hamburg şi Ceasla. După ce a trudit un an întreg cu lucrările la vie, acum a ieşit cu căruţa cu struguri la şosea.
„Azi am dat doar două kilograme. Eu cer un leu pe kg că mai scade clientul. Se strică de acu'. Cei care vor cantitate mare sunt bişniţari. Te înşală la cântar. Dacă eu am sacii cu câte 50 de kg, ei mi-i scot la 30 de kg. 45 de bani vor pe kg. Nici jumătate din banii pe lucrări nu îmi scot. Am băgat şi economiile pentru vremea grea, pentru înmormântare în via asta", ne-a spus nea Constantin.
Pentru a echilibra situaţia, reprezentanţii „Propact" au impus un preţ la maturi.
„Am stabilit î