Echipamente neurochirurgicale de ultimă generaţie se află de astăzi în posesia secţiei de Neurochirurgie. Din nefericire sunt în aşteptarea specialiştilor. Un singur neurochirug la Alba Iulia se străduieşte anual să trateze sute de cazuri.
Cadrele medicale şi mai ales pacienţii spitalului albaiulian sunt încrezători că toate cazurile dificile vor fi tratate în cadrul instituţiei după ce o serie de echipamente de ultimă generaţie au intrat de astăzi în posesia secţiei de Neurochirurgie. După ce ani de zile bolnavii diagnosticaţi cu afecţiuni neuro au parcurs kilometri întregi între spitalele din ţară pentru a putea fi operaţi, acum se pare că vor avea o şansă de tratament operatoriu şi postoperatoriu la ei în oraş.
Un craniotom (instrument folosit pentru a sparge oasele capului), o masă specială de chirurgie şi un microscop pentru operaţii neurochirurgicale sunt echipamentele care dotează de astăzi spitalul albaiulian după ce un proiect depus de Spitalul Judeţean Alba a fost acceptat spre finanţare de Guvernul Japoniei.
Contractul de grant a fost semnat la sfârşitul lunii martie, în prezenţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 85.000 de euro, din care peste 69.000 de euro bani nerambursabili.
„În urmă cu un an am început demersurile pentru acest proiect. Angajaţii spitalului au identificat nevoile financiare şi materiale pentru a acoperi lipsurile“, a spus Doru Drăgan, managerul Spitalului Judeţean Alba.
Este nevoie de 10 doctori
Cu toate acestea Spitalul Judeţean de Urgenţă va continua să se lovească de lipsuri, cele de resurselor umane, de această dată. „Achiziţionarea acestui tip demicroscop va da posibilitatea abordării de noi patologii, cum ar fi cele vasculare cerebrale, tumori cerebrale, tumori pe măduvă, de traumatisme periferice pe nervi. Tratemente şi operaţii complexe“