Preotul Ioan Avram şi soţia acestuia, Adriana, şi ei părinţii unei fete de 24 de ani ce suferă de cumplita boală, şi-au investit propriile economii pentru centrul ce se va deschide în cartierul Someşeni.
Raisa Mocean şi Gabriela Tare vor avea avea un spaţiu unde vor scăpa de singurătate sau de injuriile şi marginalizarea copiilor din curtea blocului. Unii dintre suferinzi vor avea ocazia să înveţe în premieră să scrie sau să citească.
„De anul trecut nu am mai găsit nicăieri un spaţiu instituţional unde s-o pot duce zilnic pe fetiţa mea. I-am promis, oarecum inconştient un centru mai frumos decât cele la care a mai fost dusă. Nu ne-a zis nouă, dar s-a plâns unui verişor că ea nu se poate întâlni cu prietenii şi că stă singură”, spune Adriana Avram. De profesie economist la o bancă din Cluj, a avut iniţiativa curajoasă de a înfiinţa la Cluj, din fonduri proprii Centrul Educaţional „Raluca”, botezat după numele fetiţei acesteia, în vârstă de 24 de ani, bolnavă de Sindromul Down. Pentru mulţi din părinţii ale căror copii au fost diagnosticaţi cu această boală, deschiderea primului centru de acest fel din judeţul Cluj înseamnă o gură mare de oxigen, şansa ca unii dintre aceştia să înveţe în premieră să scrie sau să citească, dar şi să scape de injuriile şi dispreţul nejustificat al celor din jur.
„Adoptată”, în pofida bolii
Este şi cazul Raisei Mocean, o fetiţă de 23 de ani cu Sindromul Down, pe care nu ai cum să nu o îndrăgeşti atunci când îţi întinde timid mâna, pentru a se prezenta. În spatele ochilor mari şi curioşi la tot ce se întâmplă în jurul ei se ascunde, însă, o singurătate de care speră că va scăpa, odată cu deschiderea centrului, pe 30 septembrie, în cartierul clujean Someşeni. „Abia aştept să vin la centru. S-o cunosc mai bine pe Gabriela, să cunosc copii noi, să mă joc pe calculator. Asta îmi place cel mai mult să fac”,