Slăbiciunea musulmanului Saddam au fost blondele de origine europeană. Grecoaica Parisoula Lampsos l-a cunoscut la 16 ani şi i-a fost amantă timp de 30 de ani. „Viaţa mea cu Saddam Hussein", tradusă la Editura Pandora, este autobiografia acesteia.
Suntem în august 1968. Parisoula Lampsos, fiica de 16 ani a unui expat grec bogat, îşi duce viaţa de prinţesă păzită într-unul dintre cartierele exclusiviste ale Bagdadului. Este curtată de fiul unor armeni chiar mai bogaţi, mai mare cu doi ani decât ea, Sirop Iskandarian. Saddam Hussein e un bărbat însurat de 30 de ani, cu o carieră politică fulminantă: este vicepreşedinte în guvernul partidului Baas, instaurat cu două luni mai devreme printr-o lovitură de stat.
„A trimite pe cineva în SUA însemna a te debarasa de el sau ea pentru totdeauna"
Cei doi se întâlnesc la o petrecere dată de nişte vecini adolescenta îl complimentează obraznic pentru „ochii reci, de animal" Saddam, căruia îi plac puştoaicele, e impresionat de părul ei blond, arian. Următorul party e dat chiar de Saddam, la una dintre luxoasele sale reşedinţe; acolo, fata se bucură de discurile cu Elvis Presley şi Paul Anka, de risipa de Coca-Cola şi, după ce party-ul ia sfârşit, de prima ei noapte de amor. Bărbat ridicat din sărăcie, Saddam se dădea în vânt după lux şi „admira tot ce este american şi voia să aibă lucrurile care se găseau în America... El cu trabucurile sale cubaneze, cu whisky-ul său american, cu pălăria sa de cowboy". Legătura continuă pe ascuns şi, când apar zvonurile despre relaţie, părinţii Parisoulei, înspăimântaţi, decid s-o trimită la Beirut - Saddam obişnuieşte să-şi căsătorească amantele cu oamenii lui de încredere sau, când nu mai are chef de ele, să le trimită în statul prieten american (al cărui om este, în acea perioadă): „A trimite pe cineva în SUA însemna a te debarasa de el sau ea pentru totdeauna".
„Sunt f