Iată ce spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu despre ordonanţa 50/2010 care se află în Parlament spre adoptare. Ordonanţa nu este retroactivă, iar România nu este singurul stat din spaţiul comunitar care a extins prevederile directivei, subliniază şeful Consiliului Concurenţei. Deputatul UDMR Peter Lakatos, membru în comisia de buget – finanţe (audio) spune la RFI cã mai mult ca sigur ordonanţa va suferi modificãri în Camera Deputaţilor.
Iată ce spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu despre ordonanţa 50/2010 care se află în Parlament spre adoptare. Ordonanţa nu este retroactivă, iar România nu este singurul stat din spaţiul comunitar care a extins prevederile directivei, subliniază şeful Consiliului Concurenţei.
Este vorba de ordonanţa care a creat un război între bănci şi clienţi pentru că ar oferi clienţilor mai multe posibilităţi de a-şi schimba contractele şi de a le renegocia.
Consiliul Concurenţei a adresat autorităţilor naţionale de concurenţă din statele membre ale Uniunii Europene mai multe întrebări legate de modalitatea de transpunere a dispoziţiilor Directivei privind contractele de credit pentru consumatori.
Bogdan Chiriţoiu a menţionat că a primit răspunsuri de la 11 state membre europene şi că în majoritatea cazurilor legislaţia europeană a fost extinsă faţă de ceea ce prevede directiva europeană. Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, Germania, Ungaria, Finlanda, Franţa, Polonia, Grecia şi Letonia au extins prevederile Directivei Europene 48/2008 la creditele ipotecare sau împrumuturile de consum cu garanţie ipotecară, iar unele dintre acestea şi la contractele de leasing.
Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că directiva europeană stabileşte unele reguli care trebuie respectate de toate cele 27 de state membre al blocului comunitar. Practic astfel Bogda