Fiica cea mică a preşedintelui, eurodeputatul Elena Băsescu, a criticat în plenul Parlamentului European faptul că autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să acceseze nici măcar un euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), program care vine în ajutorul muncitorilor care îşi pierd slujba din cauza globalizării şi care ar fi putut atenua criza.
"Nouă state membre, printre care şi România, ţară care prezintă o vulnerabilitate crescută la efectele globalizării, nu au accesat până în prezent acest fond. Unul dintre motive este caracterul restrictiv al criteriilor de eligibilitate, chiar şi după revizuirea acestora în 2009. FEAG este un instrument util, atâta timp cât este unul flexibil. Doresc însă să atrag atenţia că autorităţile române responsabile nu au adoptat nici până în prezent cadrul legislativ necesar accesării FEAG. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care, în ultimii doi ani, numărul de şomeri din România a crescut continuu, iar ţara noastră a anunţat în vară cele mai multe restructurări din spaţiul UE. Consider că accesarea FEAG, împreună cu o mai bună absorbţie a fondurilor structurale şi de preaderare, ar fi putut atenua efectele crizei economice în România", a declarat Elena Băsescu în plenul PE, în şedinţa de la Strasbourg.
FEAG are rolul de a sprijini lucrătorii, care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor survenite în structura comerţului mondial, în a-şi găsi un nou job.
Suma maximă pe care FEAG o are la dispoziţie pentru finanţarea unor astfel de intervenţii este de 500 de milioane de euro pe an.
Banii de la FEAG pot fi folosiţi pentru a finanţa măsuri precum: asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, formare şi reconversie profesională, asistenţă în domeniul reorientării profesionale şi promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfăşurarea de activităţi