Temperaturile peste media normală înregistrate în această vară au afectat considerabil volumul de gheaţă de la Polul Nord. Volumul total al gheţii din zona arctică a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, atrag atenţia climatologii.
Centrul naţional de date referitoare la zăpadă şi gheaţă (NSIDC) din Boulder, Colorado (SUA), urmează să dea publicităţii raportul privind cantitatea de gheaţă topită în zona arctică pe perioada verii anului curent. Experţii spun că este vorba de un record nedorit, relevă
news.sciencemag.org.
Între timp, Administraţia naţională a oceanelor şi a atmosferei (NOAA) a emis avertismente privind albirea recifelor de corali din Caraibe, o problemă accentuată de creşterea temperaturii Oceanului Atlantic.
Potrivit Institutului NASA pentru studii spaţiale, primele opt luni ale acestui an au fost cele mai calde din ultimii 131 de ani. Practic, în această perioadă, temperatura medie a fost cu 0,7 grade Celsius mai mare comparativ cu perioada 1951-1980.
Potrivit climatologului
Julienne Stroeve de la NSIDC, temperaturile peste medie ale oceanului au jucat un rol hotărâtor în scăderea nivelului de gheaţă arctică. Pentru a estima volumul de gheaţă din zonă, experţii de la Universitatea din Washington au făcut apel la tehnica modelării matematice. Rezultatele au arătat că volumul total de gheaţă din regiunea arctică este cel mai mic înregistrat până acum - cu 10.000 de kilometri cubici mai scăzut decât în urmă cu 30 de ani. Mai precis, volumul scade cu 17% per decadă.
Profesorul Ron Lidsay a afirmat că datele sunt neaşteptate şi cum nu se poate mai îngrijorătoare. Anul trecut, experţii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie lansau un avertisment similar referitor la banchiza arctică, afirmând că în 30 de ani, Oceanul Arctic ar putea fi considerat „o cale maritimă sigură".