Vorbim despre o premieră comunitară care s-a conturat sub Tratatul de la Lisabona. Pentru aceste posturi, acordate mai ales Europei de vest, au candidat pentru prima dată şi diplomaţi din capitalele europene. Germania primeşte postul râvnit de la Beijing iar Spania primeşte postul dorit de România, cel de viceambasador la Beijing. România, candidînd şi pentru cinci posturi de ambasadori, nu obţine pentru moment nimic dar timpul nu este pierdut întrucât aceasta este doar rotaţia de posturi prevăzută pentru 2010, transmite de la Bruxelles, corespondentul RFI MIhaela Gherghişan (audio).
Vorbim despre o premieră comunitară care s-a conturat sub Tratatul de la Lisabona. Pentru aceste posturi, acordate mai ales Europei de vest, au candidat pentru prima dată şi diplomaţi din capitalele europene.
Un bulgar, doi polonezi şi un lituanian, sunt ambasadorii UE est europeni numiţi de Înaltul Reprezentant al UE Catherine Ashton. Ei provin din capitale şi nu de la Bruxelles.
Polonia obţine astfel posturile din Coreea de Sud şi Iordania, Bulgaria obţine postul din Georgia iar Lituaniei i se confirmă postul de ambasador în Afganistan.
Germania însă primeşte postul râvnit de la Beijing, Austria trage lozul câştigător referitor la Tokio iar Spania primeşte postul dorit de România, cel de viceambasador la Beijing.
Iar România, candidînd şi pentru cinci posturi de ambasadori nu obţine pentru moment nimic dar timpul nu este pierdut întrucât aceasta este doar rotaţia de posturi prevăzută pentru 2010.
Cele pentru 2011 şi 2012 urmează dar doar după ce Catherine Ashton va obţine un acord bugetar cu statele membre şi cu Parlamentul European pentru noul său serviciu european de acţiune externă.
Toate ţările se vor regăsi până la urmă în aceste poziţii râvnite, spunea miercuri la Bruxelles Lady Ashton care se felicita că pentru 2010 a fost atins un echilib