În lunile decembrie, ianuarie şi februarie, costurile pentru încălzirea părţilor comune vor reprezenta 30 la sută din valoarea facturii la căldură primită de asociaţia de proprietari de la furnizorul de agent termic. În celelalte luni, procentul va fi de 50 la sută.
Până acum, cota parte pentru încălzirea părţilor comune era de 10% din totalul facturii. Această măsura a fost luată de ANRSC şi este considerată corectă de asociaţiile de proprietari. Ea îi va afecta, însă, pe debranşaţi, pe cei care şi-au montat centrale de apartament dar şi pe cei care îşi închid repartitoarele şi se încălzesc de la surse alternative.
În "părţile comune", căldura este degajată de caloriferele montate pe casa scării şi de ţevile care tranziteză subsolurile, uscătoriile sau apartamentele proprietarilor dintr-un bloc de locuinţe racordat la sistemul centralizat de termoficare.
Măsura este stipulată în Ordinul nr. 343 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC). Potrivit acestui document, măsura se aplică doar în sezonul de încălzire 2010-2011 şi doar "în cazul în care din motive bine justificate operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri nu finalizeză inventarierea suprafeţei echivalente termic în subsolurile condominiilor în care sunt montate repartitoarele de costuri, până la începutul sezonului de încălzire". Pentru agenţii economici care explotează repartitoarele de costuri, ordinul va însemna calcule şi măsurători în plus.
Câte un repartitor etalon în fiecare subsol
Daniel Gavrilă, reprezentantul firmei de repartitoare ISTA, a explicat pentru Gândul, ce va însemna aplicarea Orinului ANRSC. " la subsolurile imobilelor se vor monta câte un repartitor etalon care va măsura cantitatea de căldură din părţile comune. Aceasta se va împărţi la toţi proprietarii, şi la cei debranşaţi dacă nu şi-au iz