De parcă nu ne ajungea, până peste cap, actualul cabinet, ne mai pricopsim cu unul: guvernul din umbră al premierului Crin Antonescu. Sursa: EVZ
Preşedintele PNL a solicitat mandatul de a alcătui o echipă guvernamentală, în două săptămâni a şi creionat-o, iar dacă aceasta va fi validată luni (nu ne imaginăm că miniştrii liberali vor fi trântiţi de Delegaţia Permanentă a partidului), primul-ministru din umbră se poate apuca de treabă.
În vremuri de austeritate, apariţia unei alternative politice ar trebui să fie salutată, mai ales dacă aparţine unei formaţiuni care, în precedenta ocazie în care a condus ţara, s-a distins prin angajări cu nemiluita şi măriri de pensii. Iar în planul imaginii, iniţiativa liberalilor e, neîndoielnic, benefică.
Noii miniştri vor fi plimbaţi pe la televiziunile de analiză şi comentarii, foste de ştiri, seară de seară, ca să prezinte doct soluţii simple la probleme complexe: "Uitaţi ce face Udrea şi iată ce am fi făcut noi!".
E, însă, PNL cel mai îndreptăţit să alcătuiască un cabinet virtual, în afară de faptul că această decizie poate sălta un pic partidul în sondaje? Mai degrabă nu, dacă încercăm să aflăm ce va să zică acest guvern din umbră, expresie cu mai multe semnificaţii. Într-o primă accepţie, în cadrul unui sistem parlamentar, guvernul din umbră îl face principalul partid de opoziţie, ceea ce, conform sondajelor de opinie incluzându-l şi pe cel cu Scufiţa Roşie, PNL nu e şi nici nu va fi prea curând.
Alt înţeles al guvernului din umbră se referă la o echipă aflată la putere, dar, de fapt, cei care au pâinea şi cuţitul sunt necunoscuţi marelui public, ei formând un guvern "secret", "invizibil". Să trecem însă peste cât e de adecvată denumirea aleasă de ministeriabilii lui Crin Antonescu şi să enumerăm consecinţele intrării într-un cabinet virtual.
Principalul a