Peste 40 de firme îşi prezintă timp de patru zile la Bacău cele mai noi descoperiri în domeniul cercetării şi tehnologiei.
Municipiul Bacău este locul de întâlnire al inventatorilor români. Peste 40 de firme şi institute îşi prezintă până pe 19 septembrie cele mai inedite descoperiri din diverse domenii de activitate la Salonul de Cercetare.
Ţigla care nu se sparge, asfaltul garantat pentru peste 20 de ani sau digul care poate scăpa România de inundaţii sunt atracţiile expoziţiei de la Central Plazza Bacău.
Neculai Constantinescu (57 de ani), inventator de mai bine de opt ani, afirmă că asfaltul creat de el ar putea asigura 20 de ani fără reparaţii şoselelor României.
Prea bun pentru români
„Asfaltul inventat de mine este format din 70% deşeuri şi 30% bitum clasic. Lucrez la reţetă de câţiva ani. Am discutat cu marii asfaltatori şi mi s-a spus direct că dacă l-ar folosi ar rămâne fără obiectul muncii în anii următori. De aceea, nicio companie nu e dispusă să-mi cumpere invenţia“, a afirmat dezamăgit Constantinescu. Dacă asfaltul nu a avut până acum niciun succes, omul afirmă că ţigla care nu se sparge a reuşit să-i rotunjească bugetul familiei.
A vândut reţeta unei firme din Republica Moldova în 2002, pe 50.000 de dolari. Şi-ar fi dorit ca produsul său să facă furori în România, însă s-a lovit de concurenţa marilor producători de ţiglă autohtoni. „Pe aceeaşi reţetă folosită la producerea acestui tip de ţiglă se pot produce şi pavele, grinzi sau bănci. La toate ofer o garanţie de 50 de ani, dar de fapt rezistă 100 de ani. Şi pentru că sunt ecologice, după 200 de ani, se descompun singure“, a mai spus inventatorul.
Cei care au vizitat Salonul Cercetării din Bacău cu un ochi au râs şi cu altul au plâns. Invenţiile prezentate i-au lăsat fără grai, însă au rămas dezamăgiţi când au realizat că nu pot benef