Brokerii susţin că noua metodologie de depunere a declaraţiilor de impunere la sfârşitul fiecărui trimestru şi plata anticipată a impozitelor vor lovi şi mai mult în piaţa de capital locală, care traversează în acest moment o perioadă foarte grea.
"Propunerea respectivă constituie clar o descurajare a investiţiilor pe piaţa de capital, în condiţiile în care şi aşa aceasta nu o duce foarte bine. Nu cred că noua impozitare îşi va atinge scopul de a aduce mai mulţi bani la buget. Versiunea precedentă era mai adaptată nivelului de dezvoltare a pieţei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
El mai spune că proiectul privind normele de aplicare a impozitului publicat pe site-ul CNVN are o mare scăpare, deoarece nu spune cum va fi făcută tranziţia de la vechea impozitare la cea nouă.
"E greu de spus ce se va întâmpla cu trimestrele trei şi patru, cum se va aplica impozitul. În proiect nu se precizează care este momentul 0. Vom veni cu amendamente în acest sens", a precizat Nilaş.
Alţi brokeri susţin că statul ar trebui să ofere posibilitatea ca firmele de brokeraj să completeze declaraţiile fiscale şi să vireze impozitul în numele clienţilor, pentru a uşura sarcina investitorilor.
"Brokerii ar trebui să poată calcula şi depune declaraţiile de impunere şi să plătească impozitul, ca un serviciu, contra unui comision. Oricum, investitorii se vor adresa brokerilor pentru ajutor. Astfel, am putea ţine investitorii mai aproape de piaţă", a declarat Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.
O astfel de propunere ar putea veni din partea Asociaţiei Brokerilor.
De la începutul lunii iulie, când s-a schimbat modul de impozitare a câştigurilor pe Bursă, numărul tranzacţiilor din piaţă şi valoarea medie zilnică au scăzut dramatic, numărul conturilor active s-a redus semnificativ.
În iulie ş